8 oktober: onthulling infoborden Henri Vullinghs door kleindochter bekende onderduiker

Verzetsheld Henri Vullinghs, beter bekend als pastoor Vullinghs wordt al geëerd middels straten/pleinen in Grashoek, Sevenum en Grubbenvorst.
Henri Vullinghs werd geboren op 14 september 1883 aan de Renkensstraat In Sevenum/ Kronenberg, een straat die tijdens de oorlog behoorde bij Kronenberg.
In 1908 werd hij tot priester gewijd en was pastoor van 1939 tot 1944 in Grubbenvorst. Henri( pastoor) Vullinghs was een centraal figuur binnen het verzetswerk in Limburg. Zijn verzetsactiviteiten waren intens en divers.
Hij was betrokken bij het opzetten van vluchtroutes door Noord- en Midden- Limburg. Ook regelde hij een heel netwerk in de omgeving van onderduikadressen van Joden die naar Grubbenvorst kwamen om onder te duiken.
Zo redde hij ook het leven van de in die tijd bekende Amsterdamse, joodse componist en musicus Hans Lachman die met zijn gezin gedwongen werd onder te duiken. Het gezin kwam terecht in het Noord-Limburgse Grubbenvorst en andere dorpen in de omgeving. Lachman werd hierbij geholpen door Pastoor Henri Vullinghs, met wie hij goed bevriend raakte. 
Als dank voor diens hulp componeerde Lachman – wiens naam tijdens de onderduik H.J. (Jo) van Limburg luidde – een katholiek Requiem voor deze Limburgse pastoor.
Henri Vullinghs overleed op 9 april 1945 aan de gevolgen van difterie kort voor de bevrijding in Bergen-Belsen.

Wandelroute Oorlogsporen Kronenberg
In 2017 richtte de Werkgroep Oorlogssporen Kronenberg een wandelroute in die leidt langs een aantal markante punten uit de periode 40-45 in het dorp en het buitengebied. Op deze plekken wordt met infoborden beschreven wat er in die periode daar is gebeurt.
Op initiatief van de werkgroep Oorlogssporen is nu een nieuwe straat in Kronenberg naar deze lokale verzetsheld genoemd, nl. de Henri Vullinghsstraat.
De wandelroute sluit op 2 plekken aan op deze nieuwe straat en reden voor de werkgroep daar infoborden over Henri Vullinghs te plaatsen.

Onthulling infoborden door kleindochter bekende onderduiker
De infoborden worden op 8 oktober onthult door Shirah Lachmann, kleindochter en dochter van Hans en zijn zoon Michel Lachmann die beide hun leven mede aan Henri Vullinghs hebben te danken.
Deze bijeenkomst en onthulling waar iedereen welkom is zal plaatsvinden:

                             Zondag 8 oktober,  aanvang 11.30 uur
                               in gemeenschapshuis De Torrekoel
 Programma:
 11.30-12.00  uur welkom en gelegenheid een kleine expositie te
                      bekijken over de persoon Henri Vullinghs
  12.00-12.20 uur RKK TV documentaire uit 1997 over Henri Vullinghs
  12.20-12.30 Shirah Lachmann vertelt over haar familie herinneringen
  12.30-12.45 wandeling naar de Henri Vullinghsstraat
  12.45-13.00 onthulling infobord Henri Vullinghs door Shirah Lachman
  13.00           afsluiting en voor wie wil mogelijkheid de wandelroute te lopen