Lang gekoesterde wens van koster Piet Philipsen in vervulling: Angelusklokje luidt weer in Kronenberg

Afgelopen vrijdag 25 augustus was voor koster Piet Philipsen een bijzondere dag. Vanaf 18.00 uur die avond luidde voor het eerst sinds ruim 50 jaar het Angelusklokje van de Heilige Theresia van het Kind Jezus Kerk weer in Kronenberg.

Piet vierde 7 mei van dit jaar zijn 50 jarig jubileum als koster van deze kerk. Toen de vader van Piet ruim 50 jaar geleden overleed, nam hij deze taak van zijn vader over.  Gedurende al die jaren hoorde Piet geregeld  –afhankelijk van uit welke richting de wind kwam-  het Angelusklokje van Evertsoord en Sevenum luiden. Het was al vele jaren zijn wens dat het Angelusklokje ook in Kronenberg weer zou gaan luiden. Piets vader had in die tijd altijd handmatig het klokje kunnen luiden, met een touw vanuit de sacristie. Voor Piet zelf was het 3x daags uitvoeren van deze taak echter niet mogelijk.

Piet zei hierover: “Ik vind het zo mooi als ik –in welk dorp ik ook kom- het Angelusklokje hoor luiden. In Kronenberg is het altijd zo stil. Wat zou het geweldig zijn als we ons klokje ook iedere dag horen luiden. Niet alleen voor mezelf, maar voor het hele dorp”.

Het Angelusklokje is het kleinste klokje van de kerk. In alle omliggende dorpen luidt dit klokje drie keer per dag, om 7.30/8.00 uur (oorspronkelijk 6.00 uur) , 12.00 uur en 18.00 uur. Dit klokkengelui  is een oproep tot gebed: het Angelus Domini (Engel des Heren),een gebed waarbij wordt stilgestaan bij het mysterie van de menswording van God. Hierbij wordt o.a. 3x het Weesgegroet Maria gebeden. Het is een oproep om even tot stilstand te komen, te bidden en overdenken.

Piet is in de 7e hemel omdat hij op de dag dat zijn 50 jarig jubileum werd gevierd,  het automatiseren van het klokje als cadeau aangeboden kreeg van de parochie en de Kronenbergse gemeenschap.
Dit is gelukt dankzij een financiële bijdrage van particulieren en de volgende sponsoren:
Parochiefederatie Horst-Sevenum, Sijbers Support Electrotechniek B.V. , Drotech B.V. ,
A-Z Barbecue Service B.V. , Maatschap Van Enckevort Aardbeien,  Bouwgroep Zuiderbosch B.V., Camping ’t Rouweelse Veld, van den Eijnden Hoeve V.O.F., De Jagersvereniging Kronenberg, Mark van Lier Aannemersbedrijf B.V., Technisch Adviesbureau Smedts V.O.F., Sijbers  bouw- en timmerbedrijf B.V., Ritos IT Services, Star Licht en Geluid, Montair Environmental Solutions B.V. , Gemeenschapshuis de Torrekoel.

Namens Piet bedanken wij iedereen die heeft bijgedragen aan het in vervulling doen gaan van zijn grootste wens.

Werkgroep 50 jaar koster
Chris Schuurmans,
José  Bovée
Piet Selen